Didim

* Didim'de zamanınızı tertemiz kıyı şeridinde mavi bayraklı plajlarda denize girerek, büyülü Ege maviliklerinde tekne gezisine çıkarak, su sporları yaparak ya da yöredeki tarihi ve turistik yerlere düzenlenen günlük turlara katılarak değerlendirebilirsiniz.

* Antik çağın filozoflar kenti Milet, bu çağın yedi bilgesinden biri olan Tales, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros, filozof ve tarihçi Hekaitos, şehir plancısı ve mimar Hippodamos'un vatanı...

Geçmişin izindeki Didim, konumundan dolayı büyük bir avantaja sahip. Ege'nin, dolayısıyla antik dünyanın pek çok yerleşim yeri günlük turlarla gezilebilecek uzaklıkta. Didim, sahip olduğu eşsiz tarihi eserler ve antik kentler sayesinde her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti çekiyor. Turistler tarihle iç içe bir coğrafyada tatil yapmanın keyfini çıkarıyor.

Didim, her noktasından denize girilebilen 55 km'lik bir sahil şeridine sahip. Bu güzel topraklar Ege Denizi'yle sarmaş dolaş olmuş, essiz iklimiyle, nemsiz havasıyla, tarihin her döneminde insanoğlunun yasamak için tercih ettiği bir yer olmuş. Her köşesinde ayrı bir güzellik saklı olan bu sahillerde onlarca koy, Ege'nin en temiz sahilleriyle buluşturuyor müdavimlerini. Didim'de tatil, kumla, denizle eşdeğer. Sayıları her yıl daha da artan pek çok aşığı var bu koyların. Kimileri yatlarla denizden, kimileri araçlarıyla karadan koyları keşfe çıkıyor, inci gibi sıralı koylardan koy beğeniyor kendine.

DÜNYACA ÜNLÜ PLAJLAR
Aydın sınırları içinde yer alan Didim, Kuşadası'ndan 70, Bodrum'dan 110 kilometre uzaklıkta önemli bir turizm merkezi. Güllük Körfezi'ni çevreleyen iki yarımadadan biri (diğeri Bodrum yarımadası) üzerinde yer alan Didim, 55 kilometrelik sahil şeridinin üzerinde hemen hepsi kumsal olan onlarca koya sahip. Bu koylar içinde kuşkusuz en önemlisi, oteller bölgesinin hemen önünde uzanan, Ege'nin dünyaca ünlü plajlarından biri olan Altınkum.
Didim oldukça sıcak bir iklim kuşağında olmasına karşın, düşük nem oranı yazın bunaltıcı sıcaklardan şikayet edenler için iyi bir seçenek oluşturuyor. Yöredeki 200'e yakın turistik tesis, her zevke ve keseye hitap edebilecek çeşitlilikte. Ev pansiyonlarından otellere, kamp yerlerinden tatil köylerine uzanan geniş bir yelpaze içinde pek çok konaklama seçeneği bulunuyor.

ARTEMİS'İN İKİZİ APOLLON
Didim'de zamanınızı tertemiz kıyı şeridinde denize girerek, büyülü Ege maviliklerinde tekne gezisine çıkarak, su sporları yaparak ya da yöredeki tarihi ve turistik yerlere düzenlenen günlük turlara katılarak değerlendirebilirsiniz. Tarihi yerlerin başında Apollon Tapınağı geliyor. Apollon, antik dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olmasının yanı sıra, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın da mimari ikizi konumunda.

FİLOZOFLAR KENTİ
Didim, konumundan dolayı büyük bir avantaja sahip. Ege'nin, dolayısıyla antik dünyanın pek çok yerleşim yeri, günlük turlarla gidilip gezilebilecek uzaklıkta. Örneğin antik çağın filozoflar kenti Milet, Didim'e sadece 20 km mesafede. Bu çağın yedi bilgesinden biri olan Tales, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros, filozof ve tarihçi Hekaitos, şehir plancısı ve mimar Hippodamos Milet'te yaşamış.

Kurulduğunda deniz kenarında olan kent, Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar yüzünden bugün ovanın ortasında kalıyor. Menderes Nehri'nin bir başka eseri de Didim'e 30 km uzaklıktaki Bafa Gölü. Bafa, eskiden Ege Denizi'nin bir koyu iken, ırmağın taşıdığı alüvyonlarla denizle ilişkisi kesilerek göle dönüşmüş. Didim'den 15 km uzaklıkta ise mavi ile yeşilin kucaklaştığı şirin tatil beldesi Akbük bulunuyor.

Bizans döneminde psikoposluk merkezi olan antik kent Priene, ilginç taş evleriyle eski Rum köyü Doğanbey, kuş cenneti Karina, doğa cenneti Kazıklı koyu, Dilek Yarımadası Milli Parkı gibi Didim'in güzellikleri saymakla bitmiyor.
Apollon Tapınağı başta olmak üzere pek çok tarihi esere ev sahipliği yapan Didim, Alman bir ekip tarafından, tapınağın yüz yılı geride bırakan kazı çalışmaları başta olmak üzere, her zaman yabancı konukların uğrak yeri olmuştur.

KABUK DEĞİŞİMİ
Ne var ki bu günkü anlamıyla turizmin yöredeki temelleri 1950'li yıllarda başlıyor. Dönemin Aydın Valisi Enver Saatçigil tarafından ilk olarak turistik bir yaklaşımla girişimlerde bulunulan Didim'in, halen övünç kaynağı olmayı sürdüren Altınkum Plajı çevresinde ilk turistik yapılaşma gerçekleşmiş.

Enver Saatçigil, öncelikle plaj çevresinde bir dizi kamulaştırma yapmış. 22 kuruştan yapılan istimlakla, Özel İdare ve Vakıflar, Altınkum'da mülk edinmiş. 1950'li yılların sonunda bir de kooperatif kurulmuş. Ethem Menderes, Samet Ağaoğlu gibi Aydın'ın önde gelen isimlerinin de yer aldığı kooperatif için, Altınkum Plajı boyunca tek katlı evler inşa edilmiş. Altmış civarındaki bu evler, turizmin gelişmesiyle birlikte kabuk değiştirmiş ve pek çoğu günümüzde iş yerine dönüşmüş. Vakıflar'ın Altınkum'da edindiği arazi üzerine ise Didim'in ilk turistik tesisi inşa edilmiş. Altınkum Plajı o dönemde Vakıflar Plajı olarak anılmış. Bu tesis günümüze değin varlığını korumuş.

Nasıl gidilir?
Hava yolunu tercih edenler için Bodrum Havaalanı, Didim'in yanı başında hizmet veriyor. Bodrum Havaalanı'ndan Türkiye'nin en önemli kuş cennetlerinden biri olan Bafa Gölü etrafında göz manzarasını seyrederek Didim'e ulaşabilirsiniz. Kara yolunu kullananlar İzmir kent içine girmeden çevre yolu ile Aydın istikametinde rahat bir yolculuk yaparak, Bodrum yönünde oto yoldan ayrılıp Didim sapağını kullanarak güzergahı tamamlayabilirler.

Ne yenir?
Sahil kenti olan Didim'de Ege'nin tüm balık türlerini bulmak mümkün. Yalı caddesi boyunca aradığınız her tür yemeği bulabileceğiniz sayısız bar, kafe ve manzaralı restoran bulunuyor.


Nerede eğlenilir?
Didim, eğlence açısından oldukça gelişmiş bir turizm merkezi. Lüks sayılabilecek birçok eğlence faaliyeti bulunan Didim'de eğlence öncelikli. Gündüz sahil ve plajları dolduran tatilciler, geceleri ise Altınkum sahili boyunca uzanan bar ve disko gibi eğlence merkezlerine akın ediyor. Eğlence günün ilk ışıklarına kadar sürüyor. Düzenlenen birçok parti, yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekiyor.

Nerede kalınır?
Didim'de dağ taş otel, pansiyon. Ana cadde üzerinde, plajın gerisinde, deniz kenarında, hatta "Burada da otel olur mu?" diyeceğiniz, manzarası bile olmayan daracık sokak aralarında bile otel ve pansiyonlar bulunuyor. Bu nedenle her bütçeye uygun konaklama yapılabiliyor.