Milet Müzesi Aydın'ın tarihî zenginliklerine ev sahipliği yapıyor
Aydın ilinin Didim ilçesi sınırları içinde, Balat Köyü yakınlarında bulunan Milet Antik Kenti, bölgenin tarihî ve kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturuyor.
Bu muhteşem antik kent içerisinde konumlanan Milet Müzesi ise, zengin arkeolojik buluntularıyla Aydın'ın ve Anadolu'nun tarihî derinliğini ziyaretçilerine sunuyor. Müzemiz, 1973 yılında hizmete açılan ilk binasının zamanla statik yapısının bozulmasıyla, can ve mal güvenliği endişeleriyle kapatılmak zorunda kaldı. Ancak bu durum, bölgedeki tarihî zenginliklere erişimi engellemedi. Yeniden yapılanma çabaları sonucunda, 2011 yılında 1200 metrekarelik geniş bir alana yayılan modern bir müze binası inşa edilerek ziyarete açıldı.
Yeni Milet Müzesi, iki ana bölümden oluşuyor: bahçe teşhiri ve kapalı alan teşhiri. Bahçe teşhirinde, Milet şehrinin sembolü olan aslan heykelleri, yazıtlar, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar gibi açık hava eserleri sergileniyor. Kapalı alan teşhirinde ise, Müze idari binasının içinde bulunan 600 metrekarelik alanda, Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti ve Didim Apollon Tapınağı buluntuları görülebilir.
Milet Antik Kenti bölümünde, Minos Dönemi mutfağından Zeytintepe Arkaik Afrodite Kutsal Alanı'na kadar çeşitli dönemlere ait buluntuların yanı sıra, Gacartepe Mezar buluntuları da yer alıyor. Didim Apollon Tapınağı'ndan gelen kutsal yol buluntuları ve tapınağa adak olarak sunulan eşyalar da burada sergileniyor.
Priene Antik Kenti bölümü ise, Anadolu'nun Pompei'si olarak anılan Priene'nin zengin evleri ve çeşitli dönemlere ait sikkeler, süs eşyaları, cam koku şişeleri, bronz eşyalar, figürler ve pişmiş toprak eserleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca, Arkaik döneme ait mezar stelleri ve bitmemiş heykel grupları da ziyaretçilere sunuluyor.
Milet Müzesi, teknik, görsel ve bilimsel olarak örnek bir müze olarak hizmet veriyor. Tarih ve kültür meraklılarını, Aydın'ın ve Anadolu'nun tarihî derinliklerine yolculuğa çıkarmak için bekliyor.