Akköy

Evlerinin beyazlığından bu adı alan Akköy, Didim gibi geçmişte bir Rum köyüydü.

Yine Didim'e benzer şekilde Akköy'e de muhacirler iskan edilmiştir. Rumlar, 1870'lerde Milet'e arkeolojik kazı için gelmiş olan Almanlardan da destek alarak önce bir okul, ardından da Ayiyos Georgiya adını verdikleri bir kilise inşa etmişlerdir. Rumlar'ın inşa ettiği kilise ve ilkokuldan günümüze kayda değer bir varlık ulaşmamıştır. Akköy'de bilhassa rımatizmal rahatsızlıklara iyi gelen bir kaynak suyu mevcuttur. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Nahiye Müdürlüğü'nün bulunduğu, bir zamanlar çevre köylerin öğrencilerinin de geldiği okulun ve jandarma karakolunun yer aldığı Akköy'ün ekonomisi tarıma dayalıdır. Çilek ve tütün tarlalarıyla, şarap imalathânesiyle, eski Rum evleriyle öne çıkan ve Milet ile Apollon Tapınağı'nın tam ortasına konuşlanan Akköy, günümüz Türkiye'sindeki en büyük köy kütüphanesine sahiptir. Bu kütüphane merkezli ve köyün ismi altında hazırlanan ve ülkemizdeki köy çıkışlı periyodik bir kültür-sanat-edebiyat dergisi de vardır.

İyi korunmuş evleri ile doğal bir Ege köyü olan Akköy, bu yönüyle turizm de açıktır. Akköy'deki en önemli özelliklerden birisi de göçmen kuşların gözlemciliği yapılacak alanlar bulunmasıdır. Ege üstünden geçen kerkenez sürülerinin her yıl Mart ayı sonuyla Nisan ayı başında Akköy ağaçlarını ve çatılarını yuva olarak kullanmaları Didim yakınlarındaki Akköy'ün periyodik olarak yaşadığı en çarpıcı doğa olaylarından birisidir. Çekirge, akrep, yılan ve çiyanları avlayarak beslenen kerkenezlerin konaklamasına uygun ortamlar yaratmayı ilke edinen Akköylüler, Afrika'dan gelen bu yırtıcı ama yararlı kuşlara ev sahipliği yapmaktan çok hoşlanırlar. Amatör ve profesyonel ornitologlar, yani kuşları inceleyen zoolojinin alt kollarından biri olan bilim dalında çalışanlar, Bafa Gölü'nden Menderes Nehri'nin Ege Denizi'ne döküldüğü yer olan Kafa'ya değin arazinin her karışını çok iyi bilirler. Ellerinde kameraları ve uzun zumları algılayan fotoğraf makinalarıyla, sırtlarındaki çantalarla ve dürbünlerle sürekli olarak havaliyi tararlar. 

Akköy, doğal güzellikleriyle, ortasından insanları Didim'e ulaştıran karayolu geçse de naturel kalmayı başaran dokularıyla Ege'nin simgelerinden biridir. 1.122 nüfuslu Akköy'ün Muhtarı Halit Dülgeroğlu'dur.