Karina (Dil Gölü)
Dil Gölü, Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırları içinde, Dilek Dağı'nın güneyinde kalan toplam 24 kilometrekarelik alana sahip bir göl. Büyük Menderes nehrinin denize ulaşma mücadelesi sırasında oluşturduğu kordonla denizi bölmesi sonucu meydana gelmiş lagün sınıfından bir göl olan Dil Gölü'nün eski ismi Karina. Türkiye'nin önemli kuş alanları içinde bulunan Büyük Menderes Deltası'nda yer alan Dil Gölü, bir kuş gölü olarak biliniyor. Tepeli pelikan, flamingo, cüce karabatak ve daha bir çok kuş türüne bu gölde rastlamak mümkün.
Dil Gölü'ne ulaşabilmek için İzmir - Selçuk - Milas karayolunu izlediğinizde Söke çıkışından 5 km. sonra sağdan Güllübahçe yolu ayrılıyor. Bu ayrımdan döndükten 7 km. sonra Güllübahçe'ye, buradan 7 km. sonra da Atburgazı'na geliniyor. Atburgazı'ndan 5 km. sonra Dil Gölü'nün kıyısına ulaşılıyor. Karina iskelesine gidebilmek için bu noktadan sağdan ayrılan Tuzburgazı yoluna dönmek ve hemen ilerideki ayrımdan Doğanbey Köyü yönüne devam etmek gerekiyor. Tuzburgazı - Doğanbey arası 4 km. Doğanbey taştan evleri ile eski bir Rum köyü. 1924'deki değişimden sonra buraya Türkler yerleştirilmiş.
"Karina’da balık keyfi"
Eski Doğanbey köyü gezintinizde günü noktalamak için en uygun yer, köye yakın mesafedeki Karina sahili. Büyük Menderes coğrafyasının doğal güzelliğinden nasibini alan Karina, 1900’lü yılların ticaret limanı. Dilden dile günümüze ulaşan hikâyeye göre de, dönemin en popüler Rum tüccarının kızının adı olan Karina, sahile adını vermiş. Rumlar, bölgeden topladıkları zeytinyağı, bal, hububat, tütün, şaraplık üzüm gibi ürünleri buradaki limandan diğer adalara gönderirlermiş. Şimdilerde gemilerin yerini balıkçı teknelerinin aldığı sahilde, dilerseniz balık tutabilir ya da sahilin tek restoranında balık başta olmak üzere pek çok deniz ürününü afiyetle yiyebilirsiniz. Keyifli bir günün ardından, güneş dağların ardına gizlendiğinde ise söylenecek tek söz: Yolun sonu güzelliklere açıldı…